Egy-egy történelmi regényt olvasva, vagy az egykori főúri lakosztályokat járva bizonyára sokan elmerengtek azon, hogy pontosan miként is festett egy lakoma hajdani arisztokratáink udvarban. Nos, Bogos Zsuzsanna kötete konkretizálja ezeket az ábrándokat: megidézi a négyszáz évvel ezelőtti magyar
[>>>]
Egy-egy történelmi regényt olvasva, vagy az egykori főúri lakosztályokat járva bizonyára sokan elmerengtek azon, hogy pontosan miként is festett egy lakoma hajdani arisztokratáink udvarban. Nos, Bogos Zsuzsanna kötete konkretizálja ezeket az ábrándokat: megidézi a négyszáz évvel ezelőtti magyar konyhaművészet szellemét, gasztronómiai és kultúrtörténeti utazásra csábítva az olvasókat. Bevezetésképp ír a korabeli udvari életről és lakomákról, majd részletesen, receptekkel és művelődéstörténeti érdekességekkel gazdagon körítve a kor tipikus fogásairól: a szárnyasokról (amelyek repertoárja jóval színesebb volt, mint manapság), a "négylábúakról", a vadhúsokról, halakról, csigákról, békákról és rákokról, a középkor zöldséges, tejes és túrós fogásairól, édességeiről, valamint italkülönlegességeiről. Az általános gyűjtőkörű könyvtárak polcaira javasolható ismeretterjesztő kötetet a felhasznált irodalom jegyzéke zárja.
[<<<]